Tietoa lajista

Lacrosse

Lacrosse eli suomeksi haavipallo on ikivanha Pohjois-Amerikan intiaanien pallopeli ja Kanadan kansallispeli (jo vuodesta 1859). Alkujaan peliä pelasivat lähes kaikki nykyisten USA:n ja Kanadan alueen intiaaniheimot. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka olivat kosketuksissa lacrossen kanssa, olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen lacrosse (la crosse = piispan sauva). Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä tewaraathon, joka tarkoittaa ”sodan pikkuveljeä”, koska sen avulla harjoiteltiin sodankäyntiä. Peli olikin alkuperäisasussaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä – joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Intiaaneille lacrossella oli hyvin suuri uskonnollinen merkitys.

Nykymuotoista miesten lacrossea pelataan kahdella 10-henkisellä joukkueella, suunnilleen jalkapallokentän kokoisella alueella. Maalit, jotka ovat kooltaan 1,83 m x1,83 m, on sijoitettu 15 jaardin päähän takarajasta. Lacrossea pelataan haavipäisellä mailalla eli crossella, jolla palloa kuljetetaan, syötetään ja lauotaan. Kentällä on kerrallaan kolme puolustajaa, joilla on yleensä pitkät mailat (n. 2 m), kolme keskikenttämiestä ja kolme hyökkääjää, jotka pelaavat lyhyillä mailoilla (n. 1 m). Maalia vartioi maalivahti, jolla on oma, iso haavinen, mailansa. Muuten maalivahti on kuin kuka tahansa pelaaja. Peliaika miehillä on 4 x 15 minuuttia. Lacrossessa sallitaan taklaukset. Muista lajeista poiketen taklata saa, tietyissä tilanteissa, myös pallotonta pelaajaa. Lacrossessa tunnetaan jäähyt, joita on eripituisia 30 sekunnin rangaistuksesta 3 minuutin jäähyyn.

Naisten lacrosse eroaa säännöiltään miesten lacrossesta. Naisilla on kentällä kerrallaan 12 pelaajaa kummastakin joukkueesta: kolme hyökkääjää, viisi keskikenttäpelaajaa ja kolme puolustajaa sekä maalivahti. Mailat ovat samanmittaiset kaikilla, ainoastaan maalivahdin maila eroaa kenttäpelaajan mailasta kooltaan. Taklauksia tai kontaktia toiseen pelaajaan ei sallita lainkaan. Naisten peliaika on 2 x 30 minuuttia.

USA:ssa lacrossea pelataan yleisesti yliopistoissa ja lukioissa. Lajilla on myös kaksi ammattilaissarjaa, kesäsarja Major League Lacrosse ja talvisarja National Lacrosse League, joka pelataan 5-henkisin joukkuein lacrossen kaukaloversiona jääkiekko-kaukalossa (box lacrosse). Tunnetuimpia lacrossen pelaajia suomalaisille ovat varmasti jääkiekkoilijat Wayne Gretzky, Adam Oates ja Joe Sakic. Gretzky on tällä hetkellä myös Arizona Sting -nimisen ammattilaisjoukkueen taustajoukoissa. Muita kuuluisia lacrossen pelaajia ovat mm. jääkiekkoilijat Gary Roberts ja Brendan Shanahan, jotka pelasivat lacrossea ammattilaissarjassa talvella 2004-2005, koska NHL-liiga oli lakossa. Myös Tom Cruise, Micheal J. Fox ja Judd Nelson ovat pelanneet lacrossea, kuten entinen presidenttiehdokas John Kerry. Kanadassa useat jääkiekkoilijat pelaavat tai ovat ainakin nuorena pelanneet lacrossea.

Mikä sitten on Lacrosse nopean kasvun salaisuus? Ehkä se, että maaleja ja taklauksia tulee paljon ja peli on erittäin nopeatempoinen. Eli kuten Pohjois-Amerikassa sanotaan:

Lacrosse – The Fastest Game on Two Feet