Tietoa lajista

Lacrosse (suom. haavipallo) on ikivanha pallopeli, jota pelasivat alkujaan lähes kaikki Pohjois-Amerikan (nyk. USA:n ja Kanadan alueen) intiaaniheimot. Intiaanit kutsuivat peliä muun muassa nimellä “sodan pikkuveli”, tewaraathon, sillä pelin tarkoitus oli harjoitella sodankäyntiä. Peli olikin alkuaikoinaan hyvin väkivaltainen eikä loukkaantumisilta voitu välttyä – joskus näissä ”harjoituksissa” saattoi jopa kuolla. Lisäksi pelillä oli intiaaneille hyvin suuri uskonnollinen merkitys.

Ensimmäiset lacrossen kanssa kosketuksissa olleet eurooppalaiset olivat ranskalaisia lähetyssaarnaajia, jotka antoivat pelille sen nykyisen nimen la crosse, “piispan sauva”. Laji on ollut Kanadan kansallispeli jo vuodesta 1859 lähtien, ja Suomeen se rantautui vuonna 2001. Helsinki Lacrosse Club ry on ylpeästi Suomen vanhin lacrosseseura.

Lacrosse kasvaa nopeasti maailmalla. Mikä on lacrossen nopean kasvun salaisuus? Ehkä se, että maaleja ja taklauksia tulee paljon ja peli on erittäin nopeatempoinen. Eli kuten Pohjois-Amerikassa sanotaan: the fastest game on two feet.

Lisätietoa:
Home | World Lacrosse
Home | European Lacrosse Federation
Suomen Lacrosseliitto | lacrosse, haavipallo