Baltic Sea Lacrosse League huipentui Helsingissä 5.10

Baltic Sea Lacrosse League kaudella 2019 saatiin päätökseen koleassa Helsingissä lauantaina 5.10 pelatussa final4 – lopputurnauksessa.

Aamulla olivat vuorossa semifinaalit. Ensimmäisen semifinaalin Archer Lacrosse Riikasta selvitti näytöstyyliin kukistamalla Russian Red Arrown 17-1. Aamun toisessa semifinaalissa isäntäjoukkue Helsinki Chiefs kohtasi Riikan toisen joukkueen Riga Griffinsit. Chiefseillä oli paikalla ennätyssuuri rosteri kun kokoonpanosta löytyi 28 pelaajaa. Chiefs pyöritti suurta rosteriaan tasaisesti ja moni tuoreempi pelaaja saikin ensikosketuksensa hyökkäykseen sekä ylivoimapeliin. Chiefs eteni finaaliin loppunumeroin 6-3.

Pronssiottelussa kohtasivat viime vuoden tavoin näin ollen Riga Griffins sek ä Russian Red Arrow. Griffins sai otteluun hyvän alun ja lopussa etumatka repesi erittäin suureksi, lopputulos 15-3 voitto Griffineille.

Finaalissa kohtasivat kauden ennakkosuosikit Helsinki Chiefs sekä Archer lacrosse. Archer ei ollut kauden aikana hävinnyt yhtään peliä ja lähtikin finaaliin ennakkosuosikkina. Alku olikin isäntäjoukkueelle Chiefseille tahmea hyökkäysten ollessa verrattaen lyhyitä Archerin pitkiin posessioihin verrattuna. Myös viimeistely ontui Helsinkiläisiltä ottelun avauspuoliskolla, joskaan Archerilla oli myös omat vaikeutensa upeasti pelannutta Chiefs puolustusta ja maalivahti Santtu Perkiömäen ilmiömäisiä torjuntoja vastaan. Luvut puoliajalla olivat 4-2 Archerille. Kolmas erä meni myös enemmän tai vähemmän Archerin komennossa ja neljännen erän alussa Archer tuntui menevän jo helppoon voittoon kasvattaen johtonsa 8-3:een. Isännät heräsivät todelliseen taisteluun vasta n. 10 minuuttia ennen loppua. Viimeisten 10 minuutin aikana peliä pelattiinkin vain yhteen päähän Chiefsien vyöryttäessä hyökkäyksiä toisensa jälkeen kohti Latvialaisten maalia. Vihdoin myös maalihanat aukesivat tulvaporttien tavoin kun Chiefseistä onnistuivat viimeiseen kymppiin uransa päätöspelin pelannut Chris Gorman, Mathias Timonen sekä Mika Wickström kahdesti. Tähän vielä päälle ajassa 58:42 Mika Uotila tasoitti pelin lukemiin 8-8 ja näin Chiefs oli tehnyt sensaatiomaisen nousun haudan partaalta tasoihin.

Näin mentiin sudden death jatkoajalle jolla mestaruus ratkaistaisiin. Jatkoaika tarjosi sellaista dramatiikkaa jota ei voi löytää mistään muualta kuin urheilusta. Chiefs sai kuin taivaanlahjana Latvialaisten teknisen virheen seurauksena lyhyen 30 sekunnin ylivoiman ja paikan ratkaista peli. Valitettavasti Helsinkiläisten kannalta viimeistely ei onnistunut ja jatkotilanteen jälkeen alkoi todellinen erikoisten pelitapahtumien ketju joka lopulta ratkaisi ottelun. Keskialueen maapallotilanteessa tapahtui taklaustilanne jonka seurauksena keskikentän työmyyrä Jani Viitanen loukkaantui. Tuomarit eivät peliä poikki viheltäneet Viitasen maatessa kentällä ja Chiefsien maalivahti ei tätä helpolla sulattanut ja kertoi mielipiteensä vahvasti myös tuomareille. Seurauksena maalivahdille vihellettiin jäähy, ja koska Chiefseillä oli kaksi maalivahtia niin säännön mukaan maalivahti istuu omat jäähynsä ja toinen maalivahti sisään. Näin ollen Chiefs joutui laittamaan kylmän maalivahdin tolppien väliin tappamaan minuutin alivoimaa. Tällä kertaa Archerin ylivoima onnistui viimeistelyssä ja näin Latvialaiset tukahduttivat Helsinkiläisten sensaatiomaisen nousun ja ottivat Helsinkiläisiltä Itämeren liigan mestaruuden pois ja veivät sen mennessään Latviaan.

Onneksi paikalla oli melko runsaasti myös yleisöä todistamassa tätä trilleriä joka valitettavasti tällä kertaa päättyi isäntäjoukkueen tappioon.

Helsinki Chiefs haluaa kiittää kaudesta 2019 kaikkia vapaaehtoisia, yhteistyökumppaneita, vastustajiaan ja tietysti fanejaan!

Kaudella 2020 on sitten revanssin paikka!!

Lopuksi vielä erityiskiitos finaalien palkinnoista, jotka toimittivat:

1. PALKINTO: EVOLV Oy

2. PALKINTO: Bertina Liqueurs

3. PALKINTO: Helsingin Lähiradio